Deasupra României zboară un avion misterios. Ce traiectorie și ce scop are

de: Cojocaru Cristian
14 05. 2023

Un avion misterios survolează spațiul aerian de deasupra României. Mii de internauți îl urmăresc pe internet în încercarea de a-i determina traiectoria.

Acest tip de aeronavă a mai fost utilizat în anumite misiuni în Ucraina, dar ARTEMIS de la Leidos face parte din flota care se ocupă cu culegerea de informații deținute de contractori privați americani. Dacă din exterior, avionul arată ca unul care transportă oameni de afaceri, se pare că la interior, acesta prezintă doar echipament tehnic.

Challenger 650 este un avion realizat de Bombardier, iar adaptările sunt făcute de o firmă de tehnologie din domeniul apărării Leidos din Virginia, operând la o altitudine de 12.000 de m, potrivit președintelui adjunct al companiei, Mike Chagnon.

Acesta este al doilea avion modificat de către companie pentru armată. Desigur, mai există companii care fac același lucru, precum L3Harris Technologie, fiind numit ARES. Aceste tipuri de avioane sunt utilizate de armata americană în cadrul proiectuli Sistem de detectare și exploatare de înaltă precizie – HADES.

Avionul Artemis

Avion misterios care survolează deasupra României

Aeronava ARTEMIS a fost retrasă dintr-o misiune din Arizona și trimisă în Europa în noiembrie 2021 pentru a monitoriza forțele armate ruse aflate la granița cu Ucraina. Avionul efectuează în medie un zbor de șase zile săptămânal, între 9 și 10 ore zilnic.

Aeronavele de acest gen nu dețin armament de zbor, fiind echipate doar cu ceea ce ar arăta mai mult o sală de servere și monitoare. Acestea sunt întreținute și reparate de către compania Leidos, nicidecum de armata americană, însă cu ajutorul sateliților, militarii amerciani se pot conecta la senzorii avionului. Practic, armata închiriază aceste avioane pentru a le furniza informații.

„Este avantajos pentru guvern și pentru țară. Noi suntem responsabili pentru menținerea aeronavei în aer, iar armata nu mai trebuie să aibă problema logisticii din spate, care este uneori cea mai scumpă parte a unui program guvernamental. Cu toate acestea, pot închide robinetul de pe acestea oricând doresc”, a spus Chagnon.

Compania respectivă a mai achiziționat două avioane Global 6500 în scopul de a le transforma, la rândul lor, în avionae de monitorizare denumite ATHENA-R. Avionul care survolează deasupra României este urmărit de sute de persoane zilnic, el zburând deasupra Moldovei și Dobrogei.